miércoles, 1 de octubre de 2008

La Biblia

Context històric

En el s IX el regne d'Israel i el regne de Judea van cohexistir, però en el s VIII van començar les invasions. Primer els Asiris invaeixen Israel, més endevant en el s VI els Babilonis invaeixen Judea i destrueixen Jerusalem i en el s I d.C. els romans invaeixen el regne d'Israel i el regne de Judea. En aquest context històric és on s'elaboren els textos de la Biblia, a lo llarg d'aproximadament 1000 anys (900 a.C. - 100 d.C.)


Estructura

La Biblia és una compilació de lo que en un principi eren documents separats. Es divideix en dos grans grups, el primer és conegut com l'antic testament i el segon grup es coneix com a Nou Testament. Ambdos constitueixen la Biblia Cristiana. L'antic testament va ser escrit en hebreu i en eremeu, posteriorment va ser traduit al grec en una traducció coneguda com Els Setanta. 46 llibres pertanyen a l'anomenat Antic Testament, incluint 7 llibres anomenats actualment deuterocanónicos -Tobit, Judit, I Macabeos, II Macabeos, Sabiduria, Eclesiástic i Baruc- que no són reconocidos per el canon jueu ni valorats com a canònics per el protestantisme, i 27 al Nou Testament. La paraula "testament" en grec significa pacte, aliança. Aquest està constituït en 46 llibres.
L'Antic Testament narra principalment la història dels hebreus; el Nou Testament la vida, mort i resurrecció de Jesús, el seu missatge i la història dels primers cristians. El Nou Testament està dividit en els quatre Evangelis, Història (Fets dels Apòstols), les Cartes a esglèsies cristianes per Pablo i altres apòstols, i l'Apocalipsis.
El primer conjunt de llibres de l'Antic Testament són cinc, s'anomenen Pentateuc. Aquests cinc llibres formen la llei sagrada dels jueus, la Torà.

  1. Gènesis --> Explica d'una manera gairebè mitològica l'origen de la Terra i els seus primers pobladors.

  2. Exode --> Explica la sortida del poble d'Israel d'Egipte amb Moisès i la seva alliberació.

  3. Levític --> Explica els rituals socials i les normes de conducte a seguir.
  4. Números --> Explica les diferents tribus del poble hebreu.
  5. Deutoronomí --> Recopilatori dels discursos de Moisès.

Els llibres de la Biblia estan íntimament lligats a la història d'Israel però a més a més tenen una gran trascendència filosòfica, espiritual i moral. De fet, a l'origen de la Biblia se li deu a la creència d'un sòl Dèu, ja que fins aleshores es creia en diversos Dèus. A partir d'aleshores el Judaisme, el Islamisme i el Cristianisme tindran un sòl Dèu, Yavé. Tot i així el pole jueu identifica a la Biblia amb el Tanaj (no consentint sota cap concepte el terme Antic Testament) i nega la validesa de l'anomenat Nou Testament tenint com a llibre sagrat únicament l'Antic Testament.

La Bíblia és per als creients la paraula de Dèu per ser indubtable per aquests la seva inspiració divina. És la principal font de fe i doctrina de Crist. És un llibre que parla sobre la història de la humanitat, la seva creació, la seva caiguda en el pecat i la seva salvació, que exponsa com el Dèu creador s'ha relacionat, es relaciona i es relacionarà camb l'èsser humà. D'igual manera, la Bíblia exposa els atributs i el caràcter de Dèu.

3 comentarios:

Marina dijo...

Hola Gisela! Soc la teva companya Marina i t´escric al blog per fer-te saber que m´agrada molt com has estructurat tota la informació. Considero que està molt bé!
Salutacions

Sandra dijo...

Domines prou bé el blog!! :D
Muaa

Laura Magriñá dijo...

Hola Gisela Ciureneta.
T'escric per a dir-te que m'ha agradat molt el teu blog,segueix així!ànims!
Laura.