martes, 25 de noviembre de 2008

Literatura Medieval

1. Èpica medieval:
Chanson de Roland
Raoul de Cambrai
Los Nibelungos
2. Poesia medieval: La lírica trobadoresca --> Gèneres:
Cansó
Sirventés
Alba
Pastorela
Planto
Tensó
Trobadors:
Guillermo X de Aquitania
Bernat de Ventadorm
Marcabrú
Giraut de Bornelh
Arnaut Daniel
2.2. Lírica popular:
Jarchas
Lírica Galaico-Portuguesa
Lírica tradicional castellana
Lírica Germànica --> Els minesinger
Itàlia San Francesc d'Asís
2.3. El Dolce Still Nuovo ---> Poetes: Guido Cavalcanti
2.4. Dante Alighieri, La divina comèdia
2.5. Francesc Petrarca
2.6. sXV--> François Villon, Ausias March, Jorge Manrique

ÈPICA MEDIEVAL


Chanson de Roland

Narra la batalla de Roncesvalles. L’obra tracta d’aquests fets històrics, tot i que transformats: els agressors bascos i navarros es transformen en combatents musulmans, cosa que permet fer de l’expedició una espècie de creuada i els fets es desencadenen partint de la traïció de Ganelón. Roldán és el nebot de l’emperador Carlomagno i té un amic inseparable, Oliveros, personatge no històric. El cas és el següent: Després de set anys de Creuada, l’Emperador Carlomagno ha conquerit Espanya als moros. Tan sols resisteix Zaragoza, ciutat del rei Marsilio. Els francs reben unes sospitoses propostes de pau. Roldán proposa com a ambaixador al seu sogre Ganelón. Aquest creu que el seu gendre pretén enviar-lo a la mort i decideix venjar-se’n. Com a ambaixador prepara la traïció: porta als moros contra Roldán, al que fa responsable del fustigament al que estan sotmesos. Suggereix Ganelón a Marsilio que prometi a Carlomagno el que sigui, que marxin les tropes i així poder atacar la reraguarda francesa, en la que estarà Roldán. Carlomagno torna a França i, a proposta de Ganelón, confia la reraguarda a Roldán. Aquest sucumbeix davant l’enemic. Carlomagno sospita la traïció de Ganelón i l’arresta.


Raoul de Cambrai:
És un cantar de gesta del s. XIII, una mica diferent perquè l'acció és molt ràpida i l'estil és superior als cantars de gesta.
La història està plena de batalles i de canvis en l'argument. El rei Lluís no vol que quan ell es mori, les seves terres es divideixin i aleshores les cedeix a un llinatge al que no li correspon tenir les terres en qüestió. Ligítimament li perteneixen a Raúl i aquest entra en una lluita per lo que creu que li correspon i en les batalles comet tota mena d'atrocitats, és cruel, i sequeix així fins el moment en que Raúl blasfema i Déu li dona l'esquena, aleshores Raúl de Cambrai mor en la guerra.

Els Nibelungos:
És un magnífic poema èpic del s XIII. Està escrit en Alemany per un autor austríac. En el poema es recullen llegendes procedents del nort d'Europa. És un poema d'estil sencill però alhora molt culte. (Wagner en va fer una obra de la història i Fritz Lang va crear "Los Nibelungos" en el cine mut). El protagonista és Sigfrido, pràcticament invulnerable en tot el seu cos menys uen una zona de l'esquena. Al nèixer va ser banyat en sang de drac, cosa que el va fer inmortal menys a l'esquena ja que a l'hora de submergir-se en la sang de drac se li va dipositar una fulla que havia caigut a l'esquena i va cubrir-ne la zona. Sigfrido estima a la princesa Krimilda, però Krimilda és la germana del rei Gunter, que alhora, estima a la princesa d'Islàndia Brunilda i Gunter no vol que la seva germana es casi amb Sigfrido. Brunildo és molt exigent i Gunter, per poder casar-se amb ella ha de superar grans probes. Sigrifo té poders moltespecials, entre ells, el do de la invisibilitat, així que Gunter li demana a Sigfrido que l'ajudi a s'uperar les probes a canvi de poder-se casar amb se germana Krimilda. Sigfrido, invisible, ajudarà a Gunter que superarà totes les probes i es casarà amb Brunilda, i alhora es casen també Sigfrio i Krimilda. Una nit, Sigfrido li explica a Krimilda que va passar les probes enlloc del seu germà, invisible i que és inmortal menys per una zona de l'espatlla. Krimilda li explica això mateix a Brunilda i aquesta se sent enganyada i culpabilitza a Sigfrido. Brunilda ordena al seu millor caballer, Hagen, que, sabent quin és el punt dèvil de Sigfrido, li clavi allà una espasa. Krimilda es queda viuda, demana venjança i es casa, al pas dels anys, amb l'enemic Atila Hunos i, casada amb ella, esclata una guerra terrible entre els Unos i el reinat de Crunter i Brunilda.











POESIA MEDIEVAL

Poesia trobadoresca:
La lírica tobadoresca es poesia que es crea al s XIII en el sud de França. És composate i interpretada per trobadors en llengua occitana. El juglar és un intèrpret, un professional de l'espectacle, humil i anònim tradicionalment que escriu literatura popular. El trobador és autor de poemes i intèrpret alhora. A més a més, el trobador pot pertanyer a qualsevol classe social. Un dels gèneres de la poesia trobadoresca era la Cansó, un poema d'amor cortès. Andreas el Capellà va escriure De amore on hi recull totes les teories de l'amor cortès. Aquest tema importava molt en aquella època perquè era un temps en que l'amor no existia gairebé i on els matrimonis eren la majoria per conveniència.
La filosofia de l'amor cortès es desarrollarà en dues direccions: en la lírica trobadoresca i en la narrativa. El Román Cortés recull obres anònimes com Tristan i Isea.


No hay comentarios: